Нейлон можна отримувати з цукру

Волокна синтетичного одягу з нейлону
Волокна синтетичного одягу під мікроскопом

Нейлон, який ми використовуємо при виробництві всілякої побутової синтетики (у тому числі синтетичного одягу), виробляється за допомогою адипінової кислоти; саму ж адипінової кислоту «добувають» з вуглеводнів, отриманих при переробці нафти. Нафтові вуглеводні зазнають ряд перетворень, серед яких є і окислення концентрованою азотною кислотою. При цьому в якості побічних продуктів вивільняється безліч оксидів азоту, які можуть працювати як парникові гази. Враховуючи масштаби виробництва нейлону, можна уявити, яку роль воно відіграє у забрудненні атмосфери.

Вчені з сінгапурського “Агентства з науки, технологій та досліджень” знайшли спосіб зробити виробництво адипінової кислоти більш екологічним, а заодно і простішим. У журналі Angewandte Chemie International Edition вони описують метод отримання кислоти з простого цукру.

Втім, ключовою речовиною тут є не цукор, а муцинова (слизова) кислота. Її, як виявилося, можна безпосередньо перетворити на адипінової кислоту: потрібно лише відчепити молекулу води і молекулу кисню, а замість них внести водень. Все це можна “провернути” відразу, в одному реакторі, і вихід адипінової кислоти буде 99-відсотковим.

Що ж до самої слизової кислоти, то з нею немає жодних проблем: її легко отримати окисленням галактози, яку можна знайти, наприклад, у відходах харчової промисловості. Звичайні методи виробництва адипінової кислоти або припускають кілька етапів, на кожному з яких відбувається зменшення підсумкового виходу продукту, або вимагають досить жорстких умов, що збільшує вартість всього процесу і робить його вельми небезпечним. Крім того, при застосуванні звичайних технологій вихід адипінової продукту не перевищує 60%.

Загалом, новий метод, який дозволяє мати набагато більше адипінової кислоти за один-два кроки, що не вимагає жорстких умов і не забруднює атмосферу, представляється дуже вдалою альтернативою. І, можливо, незабаром ми будемо ходити в одязі з «цукрового» нейлону.

Першоджерело

Написати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *