В людського язика знайшли шосте відчуття смаку

TongueЯзик людини здатен розрізняти п’ять різних смаків: солодкий, гіркий, солоний, кислий та умамі, смак білкових речовин. Тепер до них додався ще один, шостий смак – відчуття наявності вуглеводів.

Спеціалісти з Оклендського університету (Нова Зеландія) провели ряд клінічних тестів на добровольцях. В ході цих експериментів учасникам пропонували прополоскати рот двома штучно підсолодженими рідинами, одна з яких містила в собі вуглеводи. Хоча на смак обидві рідини не відрізнялись, проте мозок учасників був здатен виявити наявність вуглеводів в одній з рідин – вчені реєстрували підвищення мозкової активності на 30%.

Така мозкова активність особливо відмічалась в ділянках мозку, які відповідають за рух та зір. Також це відкриття дозволяє пояснити, чому люди відчувають незадоволення, коли приймають дієтичну їжу або штучні підсолоджувачі.

За думкою вчених, відкрите шосте відчуття вуглеводів в їжі слід додати до вже відомих п’яти типів рецепторів, які знаходяться в роті людини.

Першоджерело

Один коментар

  1. ML 16/06/2014 Відповісти

Написати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *