Заново винайдена каструля потребує на 40% менше енергії

Інноваційна каструля факел
Нова каструля «Факел» (Фото: ©PA).

Інженер-ракетник Томас Поуві з Окфордського університету розробив новий тип каструлі, в якій тепло від підігріву знизу рівномірно розходиться по стінках. Через свій зовнішній вигляд каструля отримана назву «Факел», а її перевага в тому, що вона для розігріву їжі потребує на 40% менше енергії ніж традиційна каструля.

Ідея створення інноваційної каструлі прийшла в голову вченому (у вільний час – затятому альпіністу) під час чергового гірського походу, коли він безуспішно намагався розігріти воду на великій висоті над рівнем моря. Поуві усвідомив, що при розігріванні самої каструлі втрачається велика кількість енергії, яка могла б ефективно використовуватися для підвищення температури води.

По боках каструлі знаходяться алюмінієві жолоби, котрі направляють тепло знизу вверх по всіх поверхні, тому їжа розігрівається дуже швидко зі всіх сторін. “Спочатку ми хотіли розробити енергозберігаючі каструлі виключно для туристів, але потім зрозуміли, що і вдома такий посуд не завадить”, – говорить пан Поуві. – “Ми провели багато тестів на кухнях різних ресторанів, і шеф-кухарі залишались дуже задоволеними новою каструлею, котра рівномірно розподіляє тепло по всьому об’єму”.

Зазначимо, що Томас Поуві спеціалізується на розробці охолоджувальних пристроїв для літакових і ракетних двигунів, котрі розігріваються до дуже високих температур.

Коментарі

  1. Анатолій 14/07/2014 Відповісти
    • Віктор Хільчук 15/07/2014 Відповісти

Написати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *